Így szeletelnek vizet egy kínai laboratóriumban

Egy speciális nanoborításnak köszönhetően létrehozták a gyurmafolyadékot!

Az új anyagot Xiaoguang Li és kollégái fejlesztették ki a sanghaji Tongji egyetemen és eredményeiket nemrég publikálták a Soft Matter folyóiratban. A vízcseppeket hidrofób porral vonták be, ami egyben tartja a folyadékot és a felületi feszültség miatt gömbszerű formát vesznek fel. Így aztán szeletelni meg hajlítgatni is lehet, sőt, ha két csepp találkozik, össze is tudnak olvadni.

A borításhoz használt hidrofób anyag egy szilikon alapú gél kiszárításából származik, ami a folyadék felszínén 20 nanométer vastagságú réteget képez. Li a New Scientist-nek elmondta:

…tulajdonképpen ez egy monoréteg (a szilikon por egy molekulányi vastagságban veszi körbe a folyadékot), így a cseppek olyan átlátszóak maradnak, mint a tiszta víz.

Persze ez nem csak a magukat halálra unatkozó biokémikusok szórakoztatását szolgálja, némi gyakorlati haszna is van. A folyadékgyurma működhet folyékony lencse vagy nagyító gyanánt, sőt, miniatűr „reaktorként” is funkcionálhat, ami átlátszósága miatt különböző biokémiai folyamatok megfigyeléséhez lehet hasznos.

 

Ha tetszik, amit csinálunk, támogass minket Patreonon! Köszönjük.

Hauptricht Tamás

science punk | audiovizuális mentor