Instant jég gyereknapra

Jó sokáig ellenálltam ennek a kísérletnek, de most legyen nektek gyereknap!

Még mielőtt nekikezdünk a videózásnak, előre szólok, hogy ez nem egy gyorsan összedobható kísérlet, elég sokat kell vele ügyködni. Elsőre (első tízre) nem is biztos, hogy össze fog jönni, de hát ez a szép a tudományban. Tessék gyakorolni!

Néhány nappal ezelőtt Keo hívta fel a figyelmem egy iszonyatosan részletes instant jeges videóra. Ami ebben a videóban nincs benne a nátrium-acetátos kísérletről, az nincs is. Különböző gyártási körülmények (otthon, laborban), problémamegoldások, MINDEN:

Gondolom, leginkább a nátrium-acetát házi készítésére lesztek kíváncsiak, úgyhogy ez álljon itt szövegesen:

Egy liter ecetbe (5-8%-os) tegyetek 8-10 evőkanál szódabikarbónát. Ez egy ideig pezsegni fog, majd egy víztiszta folyadékot kaptok. (Ha nem, adjatok hozzá még egy kis ecetet). Innentől két lehetőség áll előttetek:

A lassabb megoldás, hogy vártok több napig, amíg a fölösleges víz (kb. a mennyiség 90 százaléka) elpárolog. A visszamaradó anyag nátrium-acetát lesz.

A gyorsabb megoldás, hogy miután lepezsgett az ecet-szódabikarbóna lötty, felteszitek a tűzhelyre (rozsdamentes acél fazékban vagy üveg főzőpohárban!) főni. Addig forraljátok, amíg meg nem jelenik egy vékony kéreg a folyadék felszínén. Ekkor azonnal leveszitek a tűzhelyről, kevés vizet adtok hozzá, hogy a kéreg (vízmentes nátrium-acetát) feloldódjon, és (tiszta edénybe töltve) hagyjátok lehűlni. Ebbe vagy egy darabka nátrium-acetát kristályt dobtok, vagy kevés szódabikarbónát, hogy meginduljon a gyors kristályosodás…már ha megindul.

No, jó szórakozást!
A Geek Pride Dayes képeket nem volt időm még összeválogatni, jövő héten meg nem leszek Szertárközelben. Ha visszajöttem, megkapjátok.

Ha tetszik, amit csinálunk, támogass minket Patreonon! Köszönjük.

Zsiros László Róbert

Tudománykommunikációs felderítő | Edutainer | A Szertár alapítója