A modern fizika egyik legnagyobb rejtélye oldódhat meg!

A fizikus társadalom kedélyeit borzolja a hír, ami szerint kutatóknak végre sikerült gravitációs hullámokat detektálniuk!

Először azóta, hogy Einstein megjósolta a létezésüket 1916-ban.

Az egész őrület egy Twitter bejegyzéssel indult, amit Lawrence Krauss elméleti fizikus tett közzé januárban. E szerint a Louisiana államban lévő Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO)-ban regisztráltak gravitációs hullámokat. Vagy legalábbis erős a gyanú, hogy azok voltak.

Ezek a hullámok akkor keletkeznek, amikor két nagyon nagy objektum összeütközik az űrben, mondjuk két fekete lyuk, vagy egy neutron csillag és egy fekete lyuk, vagy két neutron csillag. Aztán a hullámok térben és időben haladnak az űrben, arra várva, hogy végre észrevegyék őket. Ez az elmúlt évtizedekben nem sikerült, mivel nagyon kicsi a térben keletkezett fodrozódás.

Nagyságrendileg ez olyan kicsi változás mefigyelését jelenti, mintha egy 1000000000000000000000 méter hosszú rúd 5 millimétert rövidülne.

A felfedezés olyan mértékű lehet, hogy egy kiszivárgott levelezésben már egyenesen Nobel-díjat jósolnak neki.

runmrenrme5hmfmshgmi05utd49qrwtzwvjdkur0bh7ax6jjydh5iz6vfz8urggq
Február 11-én kiderül az igazság? (forrás)

Ugyanakkor a LIGO vezető kutatója, Joe Giaime lehűti a kedélyeket. Az ArsTechnika UK-nek ezt nyilatkozta:

Még elemezzük az adatokat. Ha találunk valami érdekest, megírjuk egy cikkben. Aztán ezt a cikket elküldjük a szaklapoknak. Ha elfogadják és publikálják, akkor beszélhetünk róla. Az előtt viszont semmit nem szednek ki belőlem.

Tipikus és nem kevésbé gyanús. De holnap minden kiderül.

 

Ha tetszik, amit csinálunk, támogass minket Patreonon! Köszönjük.

Hauptricht Tamás

science punk | audiovizuális mentor