#naprendszerfutas

Közel kétszáz naprendszerfutó az InfoParkban, tizennégy iskola és öt család és egyéni futó csatlakozik ma a TudÁShowval közös kezdeményezésünkhöz. De milyen égitesteket érintünk majd? (A TudÁShow vendégposztja)

Legtöbbünk számára a Naprendszer kicsit megfoghatatlan dolog. Természetesen mindenki látott már képeket, animációkat a Napról és a körülötte keringő bolygókról, esetleg azok holdjairól, azonban szeretnénk kicsit közelebb hozni, jobban megfoghatóvá tenni mindezt, ezért hoztuk létre az idei Kutatók éjszakájára a „Fusd le a Naprendszert!” nevű eseményt.

Ennek lényege, hogy a Naprendszert méretarányosan lekicsinyítjük, mégpedig úgy, hogy a Nap és az Uránusz közötti távolságot arányosan felosztjuk a bolygók Naptól mért távolsága alapján az Infoparkban, az ELTE Lágymányosi Campusánál egy kb. 3 km-es szakaszon. Lesznek állomások, amelyek a bolygókat fogják jelölni, ahol különböző interaktív játékokkal, vagy az adott égitest adottságaira jellemző kísérlettel, egyéb érdekességekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők.

A Nap

Indulunk a Naptól, Naprendszerünk középponti csillagától, amelyben lezajló magfúzió hő- és fénykibocsátását érzékeljük nap, mint nap. Az egész rendszer tömegének 99,8%-a itt található. (Tehát jogos az a közelítés, hogy a bolygók a Nap középpontja körül keringenek.)

A Merkúr

Kb. 40 m megtétele után – mely a valóságban 57,9 millió km-nek felel meg – érkezünk a Merkúrhoz, az első bolygóhoz, amely bár a többi bolygóhoz viszonyítva a Naphoz közel kering, az átellenes oldalán akár -170°C is lehet, így a bolygó két oldala közötti hőmérsékletkülönbség akár a 600°C-ot is elérheti.

A Vénusz

Újabb 35-40 m után megérkezünk a Vénuszhoz, Naprendszerünk egyetlen olyan bolygójához, amely nevét női alakról, Vénusz istennőről kapta. Első ránézésre hasonlíthat a Földhöz például a mérete alapján, azonban a felszínén uralkodó hatalmas hőmérséklet és nyomás már jelentős eltérést mutat bolygónkhoz képest. Ez az a bolygó, ahol több évesek lennénk, mint ahány naposak vagyunk, hiszen lassabban fordul meg a saját tengelye körül, mint ahogy egy „kört” megtesz a Nap körül.

A Föld

Ezután vár ránk 30 m „futás”, amikor megérkezünk Földünkhöz, a Naprendszer legnagyobb kőzetbolygójához. Közvetlenül mellette megvizsgáljuk a Holdat is, ahol a légkör – és a szél – hiányában még mindig láthatók az 1969-ben végrehajtott Apollo-11 program által először a Holdra lépett emberek lábnyomai.

A Mars

Következik a Mars, a „vörös bolygó” az eddigiekhez hasonló távolság megtétele után. Sok tulajdonságában hasonlít a Földhöz, azonban a létrejötte óta eltelt időszakban kihűlt, és jégsapkák alakultak ki rajta, azonban az általunk megszokottól eltérően ezek nem jégből, hanem fagyott szén-dioxidból, szárazjégből állnak.

A kisbolygóöv

Mielőtt megérkeznénk a következő bolygóhoz, a Jupiterhez, keresztülfutunk a kisbolygóövön, többek között elhaladunk a Ceres, a Juno, a Vesta és még sok más kisbolygó mellett.

A Jupiter

Ezután megérkezünk Naprendszerünk legnagyobb bolygójához, a Jupiterhez, amely nagy gravitációs terével jelentős szerepet tölt be a különböző űrobjektumok (pl. üstökösök, aszteroidák) pályájának módosításában.

A Szaturnusz

A Jupiter után már kicsit nagyobb távolság vár ránk, 400 m után elérkezünk a Szaturnuszhoz. Jellegzetes gyűrűjét valószínűleg két egymással összeütközött holdja alakított ki. Ezt a gyűrűt szeretnénk mi is létrehozni egy interaktív játék során a futás résztvevőivel.

Az Uránusz

A következő 1000 m-es kocogás után elérkezünk az Uránuszhoz, melynek hidrogén és hélium keverékéből áll a légköre, ráadásul a megszokottal ellentétben a forgástengelye 90°-kal el van fordulva.

A Neptunusz

Futásunk végéig, az Neptunuszig újabb 1000 m vár ránk, ahol is megtalálhatjuk a Naprendszer legerősebb viharát, ugyanis az orkánerejű szél akár a 2400 km/h-s sebességet is elérheti.

A Neptunuszon túl

Ez volt tehát az Neptunusz, a Naprendszer utolsó bolygója. Tudjuk azonban, hogy itt nem ér véget az egész, hiszen ezután található még a Kuiper-öv, ahol számtalan kisbolygó – többek között a korábban a Naprendszer 9. bolygójaként kezelt Plútó – található, ezen túl pedig található az Oort-felhő, azonban ha a méretarányainkhoz ragaszkodni szerettünk volna, akkor egészen New Yorkig kellett volna elfutnunk, hogy ennek külső határát elérhessük.

Naprendszerfutás országszerte

A Kutatók éjszakáján 7 turnust indítunk, egyenként 25 emberrel, azonban a helyek villámgyorsan beteltek, ezért gondoltunk azokra is, akik nem jutottak be, vagy esetleg az országon belüli nagy távolságok akadályozták volna meg a részvételben. Készítettünk egy kézikönyvet, amelyben megtalálhatóak azok a tippek, javaslatok, amivel bárki könnyedén megszervezheti a programot a saját lakóhelyén, sőt megadtuk egy excel-táblázatban a paramétereket, így mindenki könnyedén kiszámolhatja az adatokat a saját terepéhez viszonyítva.

Fussatok velünk ti is!

Ha tetszik, amit csinálunk, támogass minket Patreonon! Köszönjük.

Fusd le a Naprendszert!

A Föld még egyszer sem kerülte meg a Napot azóta, hogy úgy döntöttünk, hogy az idei Kutatók Éjszakáján lefutjuk a Naprendszert – legalábbis annak méretarányos változatát.

Hiába hirdettük meg a programot hétszeri indulással, a helyek villámgyorsan beteltek. Ezért arra gondoltunk, miért ne csatlakozhatnának olyan közösségek (iskolák, baráti társaságok, cégek, stb.) is a kezdeményezéshez, akik nem tudnak velünk futni Budapesten az Infoparkban.

A következőkben segítséget szeretnénk nyújtani nektek, hogy minél többen vehessetek részt az eseményen országszerte 2016. szeptember 30-án.

Mi a Naprendszerfutás?

A Naprendszer futás egy 2-4 kilométeres kényelmes kocogás nyolc állomással. Az állomások közötti távolságok a bolygók Naptól mért átlagos távolságával arányosak. Az egyes állomásoknál (bolygóknál) különböző feladatok várják a résztvevőket. A futás végén pedig jöhet a  csillagászati értékelés! A program alatt célszerű bekapcsolni a mobilos futóalkalmazásokat is.

Jelentkezz helyi szervezőnek!

Jelentkezni nem kötelező, de az alábbi rövid kérdőív kitöltésével jelezheted, hogy te is szervezel Naprendszerfutást a környékeden!

Töltsd le a segédanyagainkat!

Összeállítottunk egy kézikönyvet, amelyben praktikus tanácsokat adunk a helyi szervezéshez. Természetesen szabadon változtathattok a programpontokon, sőt, szeretnénk is, ha a saját futásotokat minél inkább a saját közösségetekre szabnátok. A kézikönyvet innen tudjátok letölteni:

Naprendszerfutás szervezői kézikönyv

A tervezéshez és az értékeléshez is hasznos lehet ez az Excel táblázat. Ha megadjátok, mekkora távot szeretnétek összesen teljesíteni, megkapjátok, hogy a Naptól (rajttól) milyen messze kell az egyes bolygók helyét kimérni.

A Föld átmérőjét alapul véve a többi bolygó méretét is meg tudjátok határozni.

Azt is könnyen kiszámíthatjátok, hogy egy Földön felemelt etalon súly milyen nehéz lenne az egyes bolygók felszínén (ez alapján akár el is készíthetitek a súlyokat).

Ha méritek, mennyi idő alatt teljesítitek a távot, a táblázatból azt is megkapjátok, hogy a fénysebesség hány százalékával futottatok volna a “valódi” Naprendszerben.

Melegíts be, fuss, és használd a #naprendszerfutas hashtaget!

Ha minden készen áll, mehet a futás! Ha csináltok képeket, videókat, osszátok meg facebookon, instagramon, twitteren vagy youtube-on. Hogy könnyen megtaláljuk őket, használjátok a #naprendszerfutas hashtaget!

Jó futást kívánunk!

Akik eddig jelentkeztek

 1. Rogers Iskola, Budapest
 2. Somssich Imre Általános Iskola, Hetes
 3. Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Esztergom
 4. Árpád Fejedelem Általános Iskola, Ráckeve
 5. Arany János Általános Iskola, Gyöngyös
 6. KSZC Nagyatádi Ady Endre Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Nagyatád
 7. II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola, Tárnok
 8. Jövő Jenő Alapítvány, Pilisborosjenő
 9. Kossuth Lajos Általános Iskola, Nagyvenyim
 10. Bálint Márton Általános és Középiskola, Törökbálint
 11. KRK Központi Iskola Gy. Szabó Béla Tagiskola, Szank
 12. Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv EGYMI, Szeged
 13. Dr. Mester György Általános Iskola, Elek
 14. Vörösmarty Mihály Gimnázium, Budapest

Köszönetnyilvánítás

A Naprendszerfutást a Kutatók Éjszakájára időzítettük.
Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.

A Naprendszerfutás támogatója a Dextro Energy.

dextro

Zsiros László Róbert

Tudománykommunikációs felderítő | Edutainer | A Szertár alapítója