Lackó gazda válaszol: Ez lesz a kerted sztárgyümölcse

Keserű lett az uborkád? Nem virágzik a vaníliád? Kergetnek a szomszédok, mert tojáshéjat raktál a komposztra? És egyéb kérdésekre adott nem oposszummentes válaszok egyenesen Lackó gazdától.

A tartalomból:

00:30 Lehet-e tojáshéjat rakni a komposztba, ha egyszer tilos? Érezhető rebel vibes. Előnyök, hátrányok és a társasházi komposztáló teljhatalmú urának / úrasszonyának megfontolásai. Plusz titkos kerülőutak.

02:47 Segítség, keserű lett az uborkám! Megehetem? Lesz bajom tőle? Történelmi távlatok az ótvar hányadék keserű terméstől a mai modern fajtákig. Mi köze a stressznek a legviccesebb nevű növényi vegyülethez, a kukurbitacinhoz? És mit kellett volna másképp csinálnod. Késő bánat, de majd jövőre!

06:14 Van otthon vaníliám. Fog teremni? Megehetem? Vigyázz, jön az oposszum! Mi (lehet) a nehéz az otthoni vaníliatermesztésben? És mitől olyan kegyetlenül drága? Mit tanulhat egy XIX. századi 12 éves rabszolga sráctól egy millió dolláros iparág?

09:45 Mikor érett az eper? Egyébként is, mi az “érett”? És mik az utóérő (klimakterikus) növények? Hát az eper tuti nem.

11:51 Mik lesznek a sztárgyümölcsök a kiskertben? Négy tényező, ami meghatározhatja, hogy sztár lesz-e egy gyümölcs. Vadmarakuja kudarc, ideológiai vonalok, somzabálás, füge, füge, füge, füge. Érdemes-e fullba tolni a mediterrán növényeket?

16:11 Hol érdemes agrár / kerti témáknak utánaolvasni? Nálatok melyik a jó szálloda? Agrárportálok, amik még nem láttak mezőgazdaságot.

A borítóképen egyébként kávé van. Köze nincs az adáshoz, de gondoltam, legyen valami, ami olyan egzotikus-szerű és nem ananász vagy papaya. (Fotó: Katya Ross, Unsplash Licensz)